Vinný lístek

vinný lístek nový
vinný lístek nový
vinný lístek nový

Tipy a triky

Rybu vybírejte nosem a očima. Tedy vaším nosem a jejíma očima. Nesmí páchnout a oči musí mít jasné.

  • • •

Rajčatové ragů chce čas. Nalijte si apulijské Primitivo a nechte omáčku tak 3 hodiny bublat… Vínu se ale radši tak dlouho nevěnujte, to naše je opravdu dost silné.

  • • •

Vodu, ve které jste vařili těstoviny, nemusíte vylévat. Skvěle se hodí, když připravujete k těstovinám i omáčku. Rozhodně mnohem víc, než ta rovnou z kohoutku.

  • • •

Itálie je jen jedna. A ničím ji nenahradíte. Nic proti nim, ale niva není gorgonzola, Gran Moravia ani Eidam nejsou Parmazán a anglická slanina není pancetta.

  • • •

Jak na křupavý a křehký bílý chřest? Vařte ho ve vodě ochucené cukrem, solí, citronem a kouskem chleba pro pohlcení hořkosti. Pak ho dejte zchladit do ledové vody nebo do ledu.

  • • •

Uvařený chřest můžete zavakuovat. V lednici vám pak vydrží i několik dní.

  • • •

Trik pro pravou středomořskou omáčku? Pár kapek olivového oleje těsně před koncem vaření.

  • • •

Proti gustu nic, ale možná by vás zajímalo, že my Italové to máme s cappuccinem, jako vy s míchanými vejci. Jen k snídani.

Cherry rajčata na vaření a saláty? Já mam nejradši odrůdy Datterino a Pacchino – rychle se vaří, mají krémovou konzistenci, měkkou slupku a syrové do salátů jsou krásně sladké.

  • • •

Chcete-li v Itálii to nejopravdovější italské kafe, zapomeňte na espressa, kapučína, malá, velká doppia, lunga a bůh ví co ještě a objednejte si prostě jen „un´ caffe“. Dostanete ho.

  • • •

Když chcete mít chobotnici uvařenou rychleji a nechcete jí gumovou, ponořte ji 3x za sebou do vroucí nesolené vody, ve které ji pak dále necháte vařit. Z moře je slaná dost a dosolit jí případně můžete nakonec.

  • • •

Lanýže? Bílý vždycky syrový. Černý vařit můžete. Nejlepší jsou z okolí Alby v Piemonte.

  • • •

Perlivá voda místo obyčejné a trocha brandy. To jsou tajemné ingredience, které smícháte s moukou, když chcete mít těstíčko třeba na cuketové květy nebo tempuru krásně křupavé.

  • • •

Červená karta pro smetanu, chcete-li pravé těstoviny carbonara. Ne a ne a ne! O krémovou konzistenci se postará žloutek. A má-li to být zcela po našem, tak použijte vepřová líčka.

  • • •

Aby vám po očištění vrchních listů srdíčko artyčoků nezčernalo, potřete je vymačkanou citronovou šťávou.