Rybu vybírejte nosem a očima. Tedy vaším nosem a jejíma očima. Nesmí páchnout a oči musí mít jasné.
• • •
Rajčatové ragů chce čas. Nalijte si apulijské Primitivo a nechte omáčku tak 3 hodiny bublat… Vínu se ale radši tak dlouho nevěnujte, to naše je opravdu dost silné.
• • •
Vodu, ve které jste vařili těstoviny, nemusíte vylévat. Skvěle se hodí, když připravujete k těstovinám i omáčku. Rozhodně mnohem víc, než ta rovnou z kohoutku.
• • •
Itálie je jen jedna. A ničím ji nenahradíte. Nic proti nim, ale niva není gorgonzola, Gran Moravia ani Eidam nejsou Parmazán a anglická slanina není pancetta.
• • •
Jak na křupavý a křehký bílý chřest? Vařte ho ve vodě ochucené cukrem, solí, citronem a kouskem chleba pro pohlcení hořkosti. Pak ho dejte zchladit do ledové vody nebo do ledu.
• • •
Uvařený chřest můžete zavakuovat. V lednici vám pak vydrží i několik dní.
• • •
Trik pro pravou středomořskou omáčku? Pár kapek olivového oleje těsně před koncem vaření.
• • •
Proti gustu nic, ale možná by vás zajímalo, že my Italové to máme s cappuccinem, jako vy s míchanými vejci. Jen k snídani.
Cherry rajčata na vaření a saláty? Já mam nejradši odrůdy Datterino a Pacchino – rychle se vaří, mají krémovou konzistenci, měkkou slupku a syrové do salátů jsou krásně sladké.
• • •
Chcete-li v Itálii to nejopravdovější italské kafe, zapomeňte na espressa, kapučína, malá, velká doppia, lunga a bůh ví co ještě a objednejte si prostě jen „un´ caffe“. Dostanete ho.
• • •
Když chcete mít chobotnici uvařenou rychleji a nechcete jí gumovou, ponořte ji 3x za sebou do vroucí nesolené vody, ve které ji pak dále necháte vařit. Z moře je slaná dost a dosolit jí případně můžete nakonec.
• • •
Lanýže? Bílý vždycky syrový. Černý vařit můžete. Nejlepší jsou z okolí Alby v Piemonte.
• • •
Perlivá voda místo obyčejné a trocha brandy. To jsou tajemné ingredience, které smícháte s moukou, když chcete mít těstíčko třeba na cuketové květy nebo tempuru krásně křupavé.
• • •
Červená karta pro smetanu, chcete-li pravé těstoviny carbonara. Ne a ne a ne! O krémovou konzistenci se postará žloutek. A má-li to být zcela po našem, tak použijte vepřová líčka.
• • •
Aby vám po očištění vrchních listů srdíčko artyčoků nezčernalo, potřete je vymačkanou citronovou šťávou.
La Casa Di Erminio
Italian restaurant
Krkonošská 10,
120 00 Praha 2-Vinohrady
T.: +420 704 087 191
E.: lacasadierminio@seznam.cz
Pondělí – Sobota 11:30 – 23:00
Monday – Saturday 11:30 – 23:00
Lunedi – Sabato 11:30 – 23:00
Venkovní zahrádka do 22:00
Outdoor garden until 22:00
Giardino esterno fino alle 22:00
Rozvoz jídel a jídla s sebou.